Lagom träning med barnen

Idag på mamma-barnträningen på klubben (www.hagataekwondo.com) hängde min trogna mammakompis på och hennes dotter. Vi sträckte ut kroppen med aktiv rörlighetsövningar med käpp och stannade kvar och tog en fika efteråt. Jag testade även på att sparka lite i luften. Nu känns mina höfter mycket mer stabila än när jag testade första gången. Min dotter ligger fortfarande och sover två timmar efter, så hon blev väl lika trött som mamma sin.

Dagens rörelse
* Mamma-barnträning 45 min

Uppvärmning- lite luftsparkar

Styrka/rörlighet-
Komplex rörlighet med käpp 10 st
Sidorörelse med käpp 2x10st
Utfallssteg med käpp 2x10st/ben
Drake 2x10st/ben 5 kg
(www.muscleactionquality.com)

Ännu ett halvt yogapass

Idag tänkte jag att jag minsann skulle få gjort hela yogapasset på 30 min. Istället för att sätta igång direkt när min dotter somnat på förmiddagen så började jag städa. Med andra ord blev det att jag fick avbryta på samma ställe som förra gången. Alla stående ställningar och den sittande ställningen.

Dagens rörelse
* Yoga 20 min
Övning 1-5 (http://mamarama.blogg.se/2012/january/30-min-yoga-hemma.html)

* Promenad med mammasällskap 90 min

Lite träningsplanering för v 5+ Nike Blast 2012

Idag har jag äntligen fått dra på mig skön träningsvärk. Med andra ord var gårdagens effektiva pass mitt bland stöket hemma det bästa hittills. För första gången ska jag försöka träningsplanera lite till nästa vecka. Denna veckan kommer jag träna lite mer än vanligt eftersom jag ska upp till Stockholm för att deltaga på the Nike Blast 2012. Jag var där förra året och det var superkul, så därför är det dags igen. Jag har valt att ta det lite lugnt och bara gå på 2 pass/dag och 1 föreläsning/dag. Tur att kroppen börjar komma lite i form så jag orkar.

Tisdag: Mamma-barnträning (www.hagataekwondo.com)
Onsdag: SatsBaby+ kondition/löpning (www.sats.se)
Torsdag: Iyengar Yoga (www.yogacentrum.com)
Lördag: Nike Blast 2012 (http://www.thenikeblast.com/stockholm)
Söndag: Nike Blast 2012

Dagens rörelse
* Promenad+ lek 60 min
Promenad med familjen och vän med son (2 år) med tillhörande lek på lekpark (det är tufft att försöka hänga med i en tvåårings tempo).


Hemmaträning mitt i röran

Idag blev det hemmaträning för mig. Min man tog med dotter på promenad och jag grävde fram motionscykeln under ett par högar av kläder. Slängde på en gammal hemmabränd CD med titeln "Partytrix" (hahahaha) och hoppade upp på cykeln med pulsklockan på.

De flesta lördagar sedan återbesöket hos barnmorskan (dvs mitten av november) har jag varit på cykelklass på lördag morgon kl 9.30 i 30 min. Jag tänkte att jag ser vad denna spännande skiva har att bjuda på och försöker så mycket som möjligt tänka bort tvätten som hänger på tork brevid mig, leksakerna och kräkhanddukarna som ligger på golvet och det allmäna stöket som definierar det rum som cykeln står i. "Låtsas att du är på en inspirerande klass med en engagerad instruktör."

Jag trampade på och 30 min senare av låtar av bland annat Uggla, Madonna, Shania Twain och diverse rock'n roll mixar hoppade jag av cykeln och tog tag i del två av passet.

Jag hittade häromdagen ett gammalt program jag gav till en vän som behövde förbereda sig för sin comeback i kampsportsvärlden. Jag insåg att programmet lämpar sig som handen i handsken för mig nu när jag vill stärka upp kroppen så jag kan börja sparka igen.

Hemmastyrka 30 min (dagens vikt)

Drake 3x8 st/ben (5 kg)
Dynamisk stretchning- framåt 10 st/ben, sida 10 st/ben, bakåt 10 st/ben
Styrkesparkar- dollyochagi 3x10 st/ben, yopchagi 3x10 st/ben
Armhävning med knä till armbåge 3x10
Axelrotation 3x10 varv (1 kg)
Planka 3x30 sek

Passet tog exakt 60 min att genomföra och när jag började närma mig slutet kom familjen hem så jag fick lite hejarop när jag behövde det som mest. =)

Dagens rörelse
* Hemmaträning 60 min
30 min cykel puls 140-165
30 min Hemmastyrka 30 min (se ovan)


Hälften är bättre än inget

Idag skulle jag passa på att testa yogaprogrammet på förmiddagen när min dotter låg och sov. Dock var jag lite mindre diciplinerad som satte mig framför datorn först. Jag hann med den första stående ställningen innan hon vaknade. Men det var bara att lägga henne ner på mage framför mig med tre leksaker så kunde jag slutföra resten av de stående ställningarna. Jag får se om jag gör de liggande ställningarna innan jag går och lägger mig. Det finns risk att min mage är full av marängswiss. =)

Dagens rörelse
* Yoga 20 min
övning 1-5 http://mamarama.blogg.se/2012/january/30-min-yoga-hemma.html

* Promenad 1 20 min på förmiddagen

* Promenad 2 20 min på eftermiddagen


30 min yoga hemma

Ikväll på yogan fick vi ett program vi kan göra hemma som tar 30 min. Det är ett par stående ställningar och några liggandes. Jag har nu som ambition att minst en gång per vecka göra det hemma när min lilla dotter sover middag. Iyengar yoga är grymt bra för att stärka upp kroppen och få bättre hållning. Jag känner verkligen att jag får utmanas i mina stela och svaga delar av kroppen.

Programmet består av:

Tadasana 1 min
Trikonasana 2x30 sek
Virabhadrasana 2 2x30 sek
Parsvarkonasana 2x30 sek
Vajrasana 3 min
Viparita Karani 5 min
Supta Baddha Konasana 5 min
Savasana 5 min

Dagens rörelse
* Promenad normal takt 75 min

* Yoga nivå 1-2 (
www.yogacentrum.com) 90 min

Reflektioner: Idag kände jag mig full med energi och då funderade på det där med energiflödet (även kallat chi, qi, prana osv) när jag var ute och promenerade. Jag insåg att jag var nyfiken på att läsa på lite om detta. Jag ska kolla med min mor som även är yogalärare om hon kan tipsa mig om någon bok eller artikel.

Skynda långsamt

Idag gick jag och min dotter på SatsBaby (www.sats.se), fast hon var inget vidare sällskap eftersom hon sov sig genom hela passet. Med en sovande dotter kunde jag fokusera lite på mig själv och kunde ta ut rörelserna ordentligt. Det resulterade i att jag fick lite flås och det känns i kroppen att jag har tagit i lite. Det var så skönt att få ta i!

Efter passet (en amning och blöjbyte senare) fick min dotter prova på att vara en liten stund på MiniSats. Jag studsade ut på ett löpband för att testa hur löpningen kändes. Jag ökade farten med 0,5 km/tim och tiden från 3 min intervaller till 5 min intervaller. I min andra intervall fick jag en liten känning i höger ljumske och bestämde mig för att hålla mitt löfte till mig själv. "Det är inte lönt att chansa". Så jag fortsatte att promenera med lutning tiden ut. När jag hade 1 min 15 sek kvar kom min lilla dotter ut med personalen. Det räckte tydligen för henne också.

Dagens rörelse
* SatsBaby 55 min

* Promenera/jogg 23 min
5 min jogg 1 grad lutning 9 km/tim- 3 min promenad 4 grad lutning 6,5 km/tim- 3 min jogg 1 gr lut 9 km/tim sen resten promenad 4 gr lut 6,5 km/tim

Reflektioner: Två steg fram och ett tillbaka får jag förvänta mig igen. Känner mig dock mycket starkare i kroppen jämfört med innan julen. Ska testa samma upplägg nästa gång igen och då kanske inte efter en timmes träning. =)

2012-01-24 Dagens rörelse

Dagens rörelse
* Hopp och lek på inofficiella mamma-barngruppen (www.hagataekwondo.com) 60 min

Komplex rörlighet (www.muscleactionquality.se) 10 st
Drake 2x8 st /ben (ingen vikt)
Knäböj 2x15 st (6 kg)
Höftlyft 2x20 st (6 kg)
Sparkstyrka dollyochagi 2x10 st/ben
Planka 2x40 sek

Reflektion: Det börjar kännas mycket lättare i kroppen och jag blir sugen på lite tuffare träning. 
Jag har infört 15 min effektiv röjning varje kväll för att få undan de saker som gnager. Det går väldigt fort och jag hinner med massor på 15 min.

När vi visar oss svaga bygger vi relationer

Det slog mig ännu en gång idag att vår evishet att hålla en fasad om att "allt är så bra, jag är såååå lycklig så och jag har det perfekta hemmet, barnet och mannen" bara göra att vi distansierar oss från varandra. Det är först när vi är modiga nog att visa oss "svaga" som vi bygger nära och tillitsfulla relationer.

Jag delade mina tankar med en mammakompis under promenaden idag. Jag fick ett fullständigt spel igår kväll för att jag har så mycket prylar hemma, i källaren, kläder i garderoben. Saker som jag inte använder. Saker som jag inte ens kommer ihåg. Varför har jag ens kvar dessa saker? Min man fick under 30 minuter höra när jag öste ur mig frustration över alla saker som jag inte ens vill ha. Jag berättade för mammakompisen idag att jag bara vill ha öppna ytor så jag får lugn och ro, så jag kan röra mig fritt hemma.

Responsen hos mammakompisen över att jag delade med mig mina tankar kring mitt överbelamrade och ganska normala hem (det är ju trots allt så att jag kanske inte är ensam över att ha för mycket saker) var att hon bjöd hem mig på en kopp kaffe. "Nu när du berättat att du kanske inte alltid har så städat hemma, är det okej att du kommer hem till oss idag för det är jättestökigt".

Dagens rörelse
* Promenad 75 min runthalkandes på Göteborgsvägen med mammakompis och barnvagnar

2012-01-22 Dagens rörelse

Dagens rörelse
* Promenad x 2 á 45 min på bryggan i Lysekil med familjen och vänner.

Reflektion: Nu är det dags att ta fram dubbdäcken till mina skor. Har fått broddar av min man i julklapp. Funkar hur bra som helst!

2012-01-21 Dagens rörelse

Dagens rörelse
Inte någonting idag. Transporterade mig till Lysekil och umgicks med vänner. Mycket trevligt. :)

Att göra något för min egen skull

Igår höll jag på att bli galen. Denna veckan har varit väldigt utmanande eftersom min dotter ammat mest hela tiden och det verkade aldrig som hon skulle bli nöjd. Det har varit många höga skrik och frustration. Som mamma blir jag självklart ledsen att inte kunna tillgodose hennes behov, men litar samtidigt på att det är ett tillstånd som går över precis som allt annat.

Igår kom jag plötsligt på framåt tidiga kvällen att jag hade anmält mig till en yogakurs (www.yogacentrum.com). Detta är en present jag fick av min man med motiveringen att "du behöver göra något helt för din egen skull, något som du mår bra av". När han kom hem från jobbet lämnade jag över min halvsura (men självklart mycket underbara, kärleksfulla, söta, fina) dotter och tog mig ut genom dörren.

På väg till spårvagnen tog jag ett djupt andetag och tänkte "frihet". Att det kan vara så skönt att få en liten liten stund för sig själv och göra något som JAG tycker är roligt. Vilken lyx. Passet var skönt och jag fick stångas med min hållning och stela hamstrings. På vägen hem kunde jag ändå konstatera att det skönaste av allt var just känslan på väg till spårvagnen och frihetskänslan.

Alla vi mammor borde ha minst en aktivitet/vecka där vi får hämta energi. Hur ska vi annars orka vara kärleksfulla mammor?

Dagens rörelse
* Promenad 1:  i normal takt på Göteborgsvägen med solen på näsan 75 min

* Promenad 2: i normal takt runt omkring i området med sällskap av vän och hennes son 30 min

2012-01-19 Dagens rörelse

Dagens rörelse
* Yoga 90 min (www.yogacentrum.com)  
Påbörjar en ny kurs nivå 1-2

2012-01-18 Dagens rörelse

Dagens rörelse
Rask promenad i Slottskogen och Linne med vän och barnvagnar 120 min

Balans mellan 4 ting

Jag tycker om att vara i rörelse, jag tycker om att utmanas och jag tycker om att spränga gränser. När man har arbetat upp det personlighetsdraget har jag också erfarit att det självklart inte går att vara mitt i en aktivitet dygnet runt (tro mig jag har försökt). Jag behöver också sömn, återhämtning och kärlek. En balans mellan de 4 tingen har jag märkt är livsnödvändigt för att jag ska må bra.

Utan regelbundna utmaningar (läs aktivitetet) tycker jag inte livet är kul. Utmaningen kan bestå i ett projekt på jobbet, en meningsskiljaktighet, en kommande tävling, att få barn, att flytta osv. En utmaning är alltså en aktivitet som kräver att jag skärper mina sinnen och använder min kropp för att kunna genomföra dom. 

Men jag kan inte alltid ha utmaningar, då bränner jag tillslut ut mig. Alltså behöver jag ett viss mått av återhämtning också. Här räknar jag in allt som jag får energi av att göra. Läsa en bok, leka med min dotter, prata med min man, äta en god frukost, ta en promenad i skogen, ta ett varmt bad eller sträcka ut en hjälpande hand.

Den absolut viktigaste återhämtningen är sömn (det är nog därför jag är så besatt av sömn). Här startar jag om datorn (hjärnan) och reparerar kroppen. Utan sömn funkar jag inte.

Det som kanske är viktigast av allt är kärleken. =) Att känna mig behövd, älskad och respekterad gör att jag tar hand om de andra tre punkterna.

Idag insåg jag att jag behövde prioritera min sömn. Dottern har lagt om sin sömnrytm, vilket gör att hon vaknar 1-2 timmar tidigare än förut. Dessutom har jag blivit lite bortskämd över jul och nyår då jag och min man har kunnat lösa av varandra och det varit möjligt att sova lite mer. Jag ville så hemskt gärna iväg och fika i eftermiddag, men nu ska jag vara snäll mot mig själv och packa ner mig i sängen tidigt och vara försiktig med att göra för mycket imorgon.

Dagens rörelse
* Träning med den inofficiella mamma-barn gruppen på Haga Taekwondo (www.hagataekwondo.com) 45 min

Uppvärmning med skuggboxning
Styrka: Knäböj, armhävningar, höftlyft, axelpress
Styrkesparkar: 10 upchagi, 10 yopchagi, 10 dollyochagi

Reflektioner: Känner mig mycket mer stabil i höfterna nu. Snart är styrkan i höfterna okej för att börja sparka lite försiktigt. Jag är sugen på att börja köra med lite lättare vikter. Kanske är MAQ Program A och B (www.muscleactionquality.se) det som väntar runt hörnet?


Vad är min motivation bakom?

Under mina år som elitidrottare drevs jag mycket av känslan "jag ska minsann visa dom", att jag var duktig och dög. "Dom" var allt i från tränare, sponsorer, klubbkompisar, vänner, media och mina motståndare. Människor som trodde på mig och människor som ville att jag skulle misslyckas i en härlig blandning.

Idag driver inte detta mig längre. Om jag tävlar eller springer lopp gör jag det för att det är en utmaning, för att jag gillar kicken av att pressa mig till det yttersta och för att se vart mina mentala och fysiska gränser ligger. Jag bryr mig inte lika mycket om resultatet, fast tävlingsmänniska som jag är gillar jag ju självklart att vinna.

Nu som nybliven mamma har jag helt andra utmaningar som möter mig. Nu handlar det om att komma iväg och träna alls. Hur få ihop det med mat till min dotter, sömn och en kropp som inte beter sig som den brukar? Jag har satt upp mål för mig själv för detta året. Idag är inte mina mål blodigt allvar som det var en gång i tiden. Målen sätter jag upp för att motivera mig för att göra det jag mår bra av och tycker är kul, men som kanske inte blir av om jag inte anmäler mig till ett lopp till exempel.

Jag har bland annat som mål att springa Midnattsloppet i augusti (10 km). Hade jag gjort det idag hade troligtvis kroppen gått sönder. Min motivation bakom att springa Midnattsloppet är att komma i sådan form att jag kan springa 10 km i Skatås i sommar. Jag fullständigt älskar att springa den svängen en tidig sommarkväll. Det är lite lagom kuperat, bra underlag, frisk luft och vacker natur. Jag känner mig själv och sätter jag inte upp ett mål som innebär att "tävla" så gör jag inte jobbet. Därför är målet Midnattsloppet i sig ett medel för att nå målet att komma igång och springa längre sträckor igen.

Varför tränar jag? funderade jag på häromdagen när jag var ute och promenerade. Jag älskar att vara i rörelse. Jag tycker om att använda min kropp i lek. Jag tycker om att utmana mig själv både fysiskt och mentalt (det hänger ihop). Jag gillar att bredda min komfortzon så den blir större och större och därgenom känna mig bekväm i kroppen och sinnet även när det utifrån sett ser riktigt obekvämt ut. Dessutom är fysisk aktivitet ett utmärkt sätt att umgås. Mycket roligare än att titta på tv. =)

Dagens rörelse
*Rask promenad i Mölndal och Safjället med vän och våra döttrar 90 min

2012-01-15 Dagens rörelse

Dagens rörelse
* Smög runt en sväng på stan i maklig takt med min dotter

* 10 kullerbyttor, 4 hjulningar och 2 handstående med stöd på klubben (
www.hagataekwondo.com). Jag måste ju få leka av mig ibland också. =)


Med ursäkter kommer man inte långt

Igår kväll bokade jag mig på Cycling 45 min på Sats Kungsgatan (www.sats.se) med Moa Richard (http://moasklassiker.bloggplatsen.se/). Superpeppad var jag att testa att cykla i 45 min istället för de 30 min jag tränat hittills sedan förlossningen. Jag gick och la mig alldeles försent och min dotter bestämde sig för att vakna tidigare än vanligt. Då kom en av mina vanligaste ursäkter till att strunta i träningen flygandes:

"Det kan ju inte vara hälsosamt att träna när jag är sååååå trött. Det är nog bättre att jag lägger mig en timme och sover istället"

Det där med ursäkter och bortförklaringar till att inte träna är jag superbra på. Så bra att jag nu tänker presentera mina vanligaste mentala åkommor och hur jag medicinerar mentalt mot dom:

Mental åkomma: "Jag har skadat foten/handen/ryggen/tån, så nu är det bäst att vila mig ordentligt. Jag kan ju ändå inte träna med skadan."
Medicin: Träna de delar av kroppen som är friska och krya! Dessutom mår skador bra av att få en genomblödning för då läker det bättre, såvida det inte är en helt akut skada (första två dygnen).

Mental åkomma: "Åh det är så skönt här i soffan, jag kan träna en annan dag"
Medicin: Packa bara väskan och gå utanför dörren! Då löser sig resten av sig självt!

Mental åkomma: "Det regnar ute, jag kan springa en annan dag"
Medicin: Regn är inte farligt. Det är bara väder. Dessutom är det rätt skönt att springa i regn när man blivit varm.

Mental åkomma: "Jag har sån träningsvärk, så jag väntar med att träna tills det går över"
Medicin: Det är inte farligt att träna med träningsvärk! Värm upp ordentligt och ta det lite försiktigt. Muskulär aktivering gör att det blir genomblödning i musklerna och träningsvärken försvinner fortare.

Nåväl... jag hade nog kunnat fortsätta hela natten med denna lista, men ikväll ska jag gå och lägga mig i tid, dvs senast kl 22. Det blev alltså träning trots allt. Jag motiverade mig denna gång genom att tänka på alla de småbarnsföräldrar som knappt får sova alls. De klarar ändå på något sätt att klä på sig, äta frukost, gå och träna, laga middag, ta hand om barnen, umgås med vänner. Vem är jag att klaga som faktiskt har blivit välsignad med en dotter som sover gott om natten. Ska jag inte klara av att sova lite mindre EN natt???

Jag cyklade, det var en underbar klass. Bra musik, Moa är en skön, lugn och lurig instruktör som får fram den inre motivationen. Jag var helt slut efter, men lycklig. Jag frågade Moa om hon inte ville hjälpa mig att testa Plankan max då 2 min är ett av mina delmål mot ordinarie form (http://mamarama.blogg.se/2012/january/utkast-jan-11-2012.html). Jag klarade 2:10 min:sek!!! Jag hade aldrig vågat tro att det skulle gå så bra. Det är långt ifrån vad jag har kunnat, men oerhört mycket bättre nu än vad jag trodde. Med andra ord får jag sätta upp ett nytt delmål för styrkan.

Dagens rörelse
* Cycling 45 min + maxtest Planka 2:10 min:sek

* Släpade ut mig på en långsam promenad med min dotter i vagnen runt i området 50 min

2012-01-13 Dagens rörelse

Dagens rörelse

* Promenad med dotter och man i solen längs Göteborgsvägen 60 min

* En extra promenad i Safjället med dotter och man lite senare 40 min

Reflektioner
Sol gör gott för själen. Rörelse gör gott för själen. Sol+ rörelse= supermysigt för välmåendet

Mammas skuldkänslor

Idag lämnade jag och min man in vår dotter på MiniSats för att träna en liten stund tillsammans. Vi tänkte se hur det funkade. Efter en halvtimme kom personalen ut med min lilla dotter högröd i ansiktet och gallskrikandes. "Vi kunde inte trösta henne" sa killen. Det visade sig att min dotter var akut superhungrig och jag kunde ge henne lite mat. "Tror du mamma kan gå ut och testa att träna lite till?" frågade en tjej i personalen till min dotter när hon ätit och var lugn och glad igen. Med en lätt obehaglig känsla i magen gick jag ut igen och det tog bara 10 min innan jag gick tillbaka för att titta till henne. "Hon var påväg att börja gråta igen, men nu verkar hon glad" sa tjejen i personalen med en glad dotter i knäet.

Jag tittade på min dotter där hon satt i någon annans knä och det högg till i magen. Jag gick och bytte om och avbröt träningen för dagen. Naturen är finurlig när det kommer till att mamma ska ta hand om sitt barn. Skuldkänslor att man gjort något orätt mot sitt barn har alla mammor känt på, men för mig var det första gången idag. Tack och lov finns inget tillstånd som varar för evigt. Min reflektion är att det bara är en episod av många framöver...

Dagens rörelse
* Uppvärmning 5 min rodd (1004 m), testade på längdskidsstakningsapparat 1  min + 20 min styrka/balans

* Promenad 15+10 min från en vän-busshållplatsen-busshållplatsen-hem

Reflektion: Att ha en dotter gör att jag blir bättre och bättre att ta saker och ting som de kommer.

Att repa sig i kroppen fysiskt och mentalt

Idag var lilla familjen på Sats (www.sats.se) för en liten träningsstund. Min man och dotter passade på att testa på SatsBaby tillsammans och jag stack ut på träningsytan och lekte av mig. Efter träningspasset kikade vi in på MiniSats (Sats barnpassning) för att se om det kan vara något för vår dotter att testa på. Det skulle i så fall öppna upp möjligheter för mig att träna lite på dagtid eller för mig och min man att träna tillsammans. Jag gillade personalen på MiniSats och har förtroende för dom så det kan vara värt att prova.

Att repa sig i kroppen fysiskt och mentalt
Att komma tillbaka efter graviditet och förlossning är både en fysisk och mental process, inte olik att komma tillbaka från skada. Jag har under min tid som elitidrottare haft skador så som frakturer, ryggskott och svår ichias. För att sammanfatta har jag mer eller mindre haft relativt allvarliga skador runt omkring i hela kroppen MEN när jag varit skadad förut har jag varit skadad i EN kroppsdel. Efter en graviditet har jag nedsatt funktion i HELA kroppen samtidigt. Det är samma känsla fast ändå väldigt annorlunda.

Vad som händer rent fysiskt vid en skada är att kroppsdelen självklart har kraftigt nedsatt funktion under ett par veckor vid fraktur, stukningar, sprickor osv. Då ska skadan reparera sig och under tiden kan jag göra så gott jag kan för att behålla kondition och rörlighet i lederna som berörs. När skadan är reparerad är den något skörare än tidigare och det är okej att börja rehabträna försiktigt så jag får tillbaka grundfunktioner och full rörlighet och efter det långsamt komma tillbaka till det jag gjorde innan i full styrka , med andra ord grenspecifika rörelser. Vid inflammation eller överbelastningsskada tar denna process oftast längre tid. Det viktigaste att komma ihåg är att dessa funktioner kommer inte tillbaka till ursprunglig form av sig självt utan det krävs hårt arbete och mycket träning!

Detsamma gäller självklart vid graviditet. Kroppen har pga minskad aktivitet och diverse fysiska förändringar nedsatt funktion och det krävs hårt arbete och mycket träning för att närma mig min ordinarie form. Att vila sig i form kan jag alltså inte göra.

När det kommer till skador är kroppen finurlig. Djupt rotat i muskelminnet finns skadan och påverkar mig mentalt. Det betyder att kroppen kommer ihåg att en viss rörelse kan orsaka skada och därför så upplever jag ofta rädsla i samband med rehabträning att saker och ting ska bli värre eller att jag ska skada mig igen. Detta är alltså en skyddsmekanism som finns inbyggt. Jag har upplevt vid samtliga mina skador att kroppen är läkt långt innan jag har läkt i huvudet. Alltså är det bra att långsamt utmana kroppen med sunt förnuft och en lyhördhet framförallt dagen efter. Har jag ont (träningsvärk inte inräknat) har jag tagit i för mycket. Om allt känns bra var det lagom eller lite för lite.

Även här känner jag igen mig nu. Jag upplever rädsla i att börja med nya övningar och aktiviteter för jag är orolig om jag är redo för dom. När jag joggar är jag rädd att få ont i höfter, knän, fötter och att bäckenbotten inte är tillräckligt tränad. När jag lyfter vikter är jag orolig att få ont i ryggen osv. Därför är jag väldigt noggrann med nu att göra hellre för lite än för mycket, men alltid göra! Dagen efter får avgöra om jag gjorde lagom eller för mycket.

Första delmålen
För att jag inte ska gå försnabbt fram har jag funderat lite kring vilka delmål jag kan ha. Jag behöver delmål för styrka, taekwondo och löpning.

Styrka: Hålla plankan 2 min innan jag får lov att börja köra styrka med vikter tyngre än 5 kg.

Taekwondo: Att kunna genomföra 3 x 10 st styrkesparkar dollyochagi, yopchagi och upchagi med bra teknik på varje ben i minst midjehöjd utan att ta stöd för balansen innan jag får lov att börja sparka snabbare luftsparkar.

Löpning: Klara att springa 5 km utan smärta i fogar och känningar i bäckenbotten.

Dagens rörelse

* Promenad på stan med familjen

* Löpning och styrka 60 min
10 min uppvärmning promenera (5 grader lutning 6,5 km/tim), 3 min jogg (1 gr. lutn. 8,5 km/tim), 5 min promenad, 3 min jogg, 5 min promenad, 3 min jogg, 6 min promenad= totalt 35 min och 4 km
Ministyrkecirkel 3 varv: Matrix på TRX 8 st/sida (http://www.trxtraining.com/), Sparkstyrka dollyochagi 10 st/ben, Kettlebellswing 12 kg 15 st

Reflektioner: Löpningen kändes bättre idag och det var skönt att vara på ett löpband där jag kan öka belastningen vid promenad eftersom jag la på lutning. Kul att se hur långt jag kommer och hur snabbt/långsamt jag springer också. Bålstyrkan känns stabilare vid löpningen och jag kom lite högre i sparkarna idag!




Generalrepetition mamma-barnträning

Idag hade jag och min dotter vår generalrepetition för mamma-barnträning. Tanken jag har är att bjuda in vänner och bekanta som är hemma med barn för att ha en kul stund tillsammans, träna lite och fika under avslappnade former. Jag tog min dotter i vagnen och gav mig av till klubben (www.hagataekwondo.com). Hon sov som en liten björn under första halvtimmen och sen vaknade hon hungrig. En liten matpaus och vi fortsatte tillsammans. Hon har varit med mig förut på SatsBaby (www.sats.se) så hon kände igen sig när jag började röra mig.

Min dotters favorit är när jag gör sidocrunches. Jag sätter henne på min höft och hon fullständigt kiknar av skratt när jag försöker komma upp med överkroppen mot henne. Troligtvis ser det extremt roligt ut när mamma tar i så hon nästan spricker.

Nästa tisdag hoppas jag att jag och min dotter får sällskap av någon annan mamma och bäbis. Allt är ju mycket roligare när man gör det tillsammans.

Dagens rörelse

* Mamma-barn träning, effektiv tid 60 min
Uppvärmning: Skuggboxning, enklare fotarbete, knäböj och handpromenad
Yoga: Solhälsningar 5 st Krigarpositioner 5 andetag: Krigare, Solkrigare, Triangel, Djup sidovinkel
Styrka med medicinboll/lämplig bäbis: Knäböj 2x15 st, raka marklyft 2x15 st, axelpress 2x15 st, höftlyft 2x15 st, armhävningar på knä 25/15 st, sidocrunch 3x10 st/sida, planka 2x30 sek, sidoplanka 2x30 sek/sida

* Promenad runt kvarteret vid klubben 20 min

Reflektioner: Styrkan börjar komma tillbaka lite. Jag har ökat från 10 till 25 armhävningar på knäna sen förlossningen. Det är nog dags att börja göra armhävningar på fötterna igen. Jag tycker att mitt ben orkar lite högre upp under sparkstyrkeövningarna. Idag stod jag fritt utan att hålla i stöd för balansen. Jag känner mig fortfarande oerhört svag i bålen.

Hemmasnickrat babysim

Idag gick jag, min man och dotter till Åby Simhall (www.abybad.se) för att testa på att bada tillsammans för första gången. Vår dotter är 3,5 månader och har sedan 1 månad tillbaka accepterat att bada i badkaret hemma. Den första tiden skrek hon och ville inte alls bada. Jag tyckte det var väldigt konstigt. Hon hade ju trots allt legat i vatten 9 månader. Var inte detta hennes naturliga miljö? Det tog många misslyckade försök innan min far under ett besök hos mina föräldrar frågade lite snällt om inte han kunde få bada henne. Jaja tänkte jag, det kan väl inte skada.

Min far lärde mig då att små barn tycker det är kul att bada om de faktiskt får bada och inte bara bli effektivt tvättade. Så han tog sin vana morfarfamn och lekte med min dotter en stund och det kom inte en tår. Sedan den dagen har både jag och min man börjat bada vår dotter istället för att tvätta henne.

Vi har funderat på att anmäla oss till babysim, men bestämde oss för att testa lyckan själva istället. Vi bestämde oss för innan vi åkte att skolbarn nog började skolan igen denna veckan, så det borde vara rätt lugnt om man åker mitt på dagen. Nja, om ca 6 år när vår dotter börjar skolan då kanske vi har lite bättre koll. Det var fullt hus på badet och varmbadsbassängen var smockfull med barn och deras föräldrar.

Vi köpte såna där små söta babysimbyxor till vår dotter som man drar åt med gummisnodd ifall något skulle trilla ur kroppen under tiden man är i vattnet. Så i sina nya badkläder (självklart valde pappa de tuffa blå med hajar på) blickade vår lilla dotter ut över havet av människor i poolen. Hon såg fullständigt skräckslagen ut, tills dess att vi plockade fram den lilla blå badankan vi brukar ha hemma. Då blev hon sitt vanliga jag istället. Sprattlade omkring i bassängen mellan mig och pappa. Vilken ljuvlig stund!

När vi kom hem var vi alla tre helt slut och somnade. Vad är det med vatten som gör att man blir så avslappnad?

Dagens rörelse

* Bad i varmbadsbassäng på Åbybadet med min man och dotter (Räknas det? Jag var ju jättetrött efteråt...) 20 min

Reflektioner: Vatten är bra för själen. Till och med nu på kvällen 8 timmar senare är jag fortfarande lite hög på endorfiner (må-bra hormon) och känner mig sjukt avslappnad och väl till mods.

Opeppad

Idag är jag sjukt opeppad, omotiverad, trött, less, onöjd i största allmänhet. Jag gick ut med min dotter i barnvagnen. Kanske kan promenaden få mig på bättre humör? Det var skönt att vara ute och jag bestämde mig för att ta en liten extrasväng när jag gått varvet runt Safjället.

När jag närmade mig slutet på slingan var jag tröttast av tröttast, tyckte det var skittråkigt att gå promenad och ville bara vika av hem. Så jag stannade i vägvalet, tittade suktande med blicken hemåt, blängde på den planerade vägen, trånande mot soffan, med avsky mot en längre promenad. Sen svängde jag och fortsatte enligt plan. Utan plan hade jag gått hem.

Det är god planering och diciplin som hjälpt mig framåt alla år på elitnivå. Nu behöver jag börja fundera på om jag kan sätta upp delmål och en liten träningsplanering för att nå mina mål detta året. Vad är diciplin? Diciplin är att göra trots att man inte tycker det är kul, för att jag vet att jag mår bra av det eller får resultat av det i slutändan.

Dagens rörelse

* Promenad i Naturreservatet Safjället+ extra runda i bland villorna 60 min

Reflektion
Det behöver inte alltid vara roligt att röra på sig. Ibland får jag bara göra det ändå.

Vart ska jag sikta?

Nu försöker jag komma tillbaka till ordinarie form, eller i alla fall komma i bättre form än vad jag är nu. Vad menar jag med ordinarie form?

Ordinarie form
Att jämföra med mig själv när jag var som bäst tränad är inte riktigt rättvist. Jag är inte intresserad att träna 8-14 pass/vecka längre. Jag tänkte jämföra med mig själv kring min form 2009/2010. Alltså tiden precis innan jag blev gravid. Det kommer bli en utmaning i och med att jag då inte hade barn att tänka på utan kunde lägga upp min tid precis som jag ville. Nu behöver det synkas med både man och barn.

Några gamla resultat att förhålla mig till under året:

2009 Göteborgsvarvet 21 km på 2:07:21 (tim:min:sek)
2010 Midnattsloppet 10 km på 59:44 (min:sek)
2010 Svensk Mästare i Taekwondo (Mönster)
2010 Testvärde 63 på Åstrands cykeltest
2010 2 km på löparbana på 8:39 (min:sek)

Att sätta mål
Det är en fin balans mellan att sätta mål som inspirerar och är tillräckligt utmanande för att man ska behöva göra en ansträngning. Det ska vara ett realistiskt mål, men nåbart bara om jag gör mitt yttersta. Det är en fördel om jag vet tidsperspektivet från nuläge och till jag ska vara i mål eftersom det är först då jag vet hur jag ska lägga upp min träning. Sen är det viktigt att jag är snäll mot mig själv. Ett mål sätts inte upp för att jag ska ha en chans att trycka ner mig själv om jag inte lyckas, utan som en morot att gå den vägen jag ändå önskar att gå. Jag brukar försöka sätta SMART:a mål.

S-pecifika
M- ätbara
A- ttraktiva/Accepterade
R- ealistiska
T- idsbestämda

Det är lätt att sätta mål som tex "Jag ska bli starkare" "Jag ska bli bättre" "Jag ska orka mer". För mig är inte detta mål utan en grovskiss till ett mål, där jag behöver bli mer konkret för att förstå vad jag faktiskt behöver göra. Sen behöver jag fråga mig "Vad ska jag orka?" "Hur länge då?" "När i tiden ska jag klara det?" Ju tydligare jag blir, desto lättare blir det. T.ex. "Jag vill innan juni 2012 kunna bära matkassarna uppför 5 trappor utan att stanna"

Nuläget
Att veta vart jag befinner mig just nu är A och O i att kunna veta hur lång tid jag bör ge mig själv. Jag tror att en stor anledning till att många människor upplever det som svårt att komma igång är att man har ett orealistiskt nuläge. Med andra ord tränar man mycket hårdare än vad kroppen klarar av eftersom man kanske klarade det för 10 år sedan. Resultatet är att man i värsta fall skadar sig och blir omotiverad till att fortsätta. Har jag en realistisk bild av nuläget tror jag att det blir enklare att vara snäll mot mig själv i träningen och ha roligt.

Jag får tänka att kroppen har X antal kvaliteter som jag kan förbättra: kondition, styrka, balans, rörlighet, koordination, stabilitet, explosivitet osv. Precis som med allt annat i livet har jag olika stor fallenhet för dessa olika kvaliteter och om jag lägger ner lite mer tid på en så blir den bättre. Kan jag tänka såhär så är det lättare för mig att se neutralt på min kondition eller styrka istället för att identifiera mig med den. "jag har dålig kondition" kan ersättas med "konditionen är dålig just nu". Allt är färskvara dessutom vilket gör att om jag inte underhåller en fysisk kvalitet så försämras den.

Detta har jag verkligen fått uppleva under graviditeten och nu efter. I dagsläget skulle jag säga att jag har okej grundkondition i form av att jag kan gå långa raska promenader i kuperad terräng med barnvagn utan problem. Det kunde jag verkligen inte i slutet av graviditeten. Då tog det mig 75 min att gå upp för den branta backen till Safjället och gå 2,5 km. Igår när jag var ute och testade på att jogga lite kändes det inte så mycket i andningen, men desto mer i muskler och leder. Jag känner mig väldigt ostabil i höfterna och bålstabiliteten (mage rygg) är i svag form. Jag kände dessutom att jag var stel i vänster höft vilket skulle kunna bero på någon snedbelastning eller ostretchad muskel.

Ikväll var jag och min man på klubben (Haga Taekwondo www.hagataekwondo.com) och körde lite rörlighet, stabilitet och sparkstyrka. Vår dotter låg och sov i vagnen. Där känner jag verkligen att jag inte är i min bästa form. Hela kroppen känns som ett sår som precis har läkt och nu ska man våga lita på att stygnen håller. Tidigare i min karriär har jag behövt begränsa min träning i samband med skador. Men då har jag bara behövt förhålla mig till begränsning i en kroppsdel, inte hela kroppen. Det är lätt att känna sig nedslagen när jag inte kan göra det jag brukade kunna göra, men tanken på att det bara är fysiska kvaliteter som behöver tränas upp igen peppar mig. Jag vill vara snäll mot mig själv och det viktigaste är att jag rör på mig och har kul, så kommer utvecklingen med tiden. Därför väljer jag att sätta upp mål, men vara flexibel med tidsperspektivet. Jag har ju ingen aning om hur kroppen reagerar på träningen i vår.

Mina mål 2012
Orka bära min dotter när hon behöver
Delta på Lomma Cup i maj
Delta på Göteborgsvarvet i maj
Delta på Midnattsloppet i augusti
Delta på SM i december

Jag har med mening inte satt några resultatmål detta året, utan målet är framförallt att komma i sådan form att jag kan delta i första hand. Om träningen går bra så kan jag revidera målen efter hand.

Dagens rörelse
1. Mediumrask promenad med man, dotter och vänner i Naturreservatet Safjället

2. Rörlighet, stabilitet och sparkstyrka på klubben ca 45 min
Klassisk springa runt i cirkel uppvärmning+ fotarbete
MAQ- komplex rörlighet 
http://www.muscleactionquality.se/
Sparkstyrka- upchagi (frontkick), dollyochagi (roundhouse), yopchagi (sidekick)
Grundteknik Taekwondo


Välkommen till min nya blogg!

Ikväll var jag ute och joggade för första gången sedan april 2011, då jag var gravid i 4:e månaden...

Lite historia
Jogga har varit en motionsform som jag alltid har haft med mig. När jag var barn följde jag med mamma och pappa och joggade i skogen och någon gång på låg eller mellanstadiet fick man börja springa 2,5 km på tid. Där någonstans gick det snett. Inställningen "ju snabbare jag springer desto bättre träning är det" grundlades. Det spelade ingen roll om jag var ute i 10 min eller 60 min bara jag sprang så fort jag orkade. Det brukade resultera i att jag bara orkade springa ett varv runt kvarteret innan jag nästan hostade blod och fick se mig besegrad.

Det dröjde ända till 17-års åldern och när min elitkarriär började ta fart på riktigt innan någon lärde mig hur man egentligen skulle springa för att det skulle få bäst effekt. Jag började springa med pulsklocka och skämdes hur långsamt jag sprang (knappt snabbare än normal promenadtakt) när jag skulle ligga på 70-75 % av maxpulsen som var det mest effektiva för att skapa bättre grundkondis. Jag skulle vara ute 3 gånger i veckan 60-90 min och bara lulla runt som det kändes. Men vilka resultat jag fick och självklart sprang jag snabbare med tiden att hjärtat blev starkare. Något senare började jag med intervaller och kombinerade olika typer av intervaller med långlöpet som blev en av mina baspass under resten av min elitkarriär som "avslutades" 2006.

Titta tillbaka på graviditeten och efter förlossningen
Under graviditeten fortsatte jag att använda mig av löpning som snäll motionsform och som uppvärmning, men gick sen över till simning och spinning för att lätta på belastningen på bäckenbotten och leder. Under hela graviditeten tränade jag styrketräning med Personlig Tränare. Underbart skönt! Efter förlossningen började jag promenera försiktigt. Först en sväng runt kvarteret (jösses det kändes ju som någon hade kört över mig) och för varje dag ökade jag sträcka och fart med barnvagnen.

Idag är promenaderna en daglig höjdpunkt för mig och min dotter. Jag tror de har räddat mig undan den årliga hösttröttheten i och med att vi är ute i dagsljus minst 1 timme/dag och min dotter sover så gott när vi är ute. Förutom promenaderna har jag tjuvstartat lite med lättare styreträning utan vikter ca 1 gång/v och 30min spinningpass ca 1 gång/v. Så där är vi tillbaka till dagens datum...

Dagens rörelse
* Under dagen gick vi ut en långsam sväng i Slottskogen, mest för att umgås med vänner och få lite sol på näsan.

* Ikväll vågade jag mig ut för att testa på att jogga lite lätt. Kvällens pass såg ut som följande:

12 min rask promenad- 3 min jogg- 5 min rask promenad- 3 min jogg- 5 min pr- 3 min jogg- 5 min pr= totalt 36 min

Reflektioner: Höfterna/fogarna känns bra än så länge (får uppmärksamma status imorgon). Behöver stärka bäckenbotten ännu mer för att klara av belastningarna som det innebär att börja träna med stötar.

RSS 2.0