Utmaningen v 41: dag 7

Är det inte lite humor i att under den sista dagen på min utmaning mår jag plötsligt bättre. Lite mer ork, ingen feber att snacka om. Jag är tacksam.

Men det accelererade på kvällen och när jag mäter temperaturen strax innan midnatt har jag 39,4, MED febernedsättande! Så jag går till sängs och hoppas att morgondagen startar på samma sätt som denna gjorde...

Denna vecka har jag noterat att de svåraste impulserna att stoppa är mina tankar, därefter vad jag säger och sist handlingarna jag gör.


Utmaningen v 41: dag 5

Att utmana mig i att stanna upp och studera mina impulser innan jag handlar, har resulterat i att jag vid flera tillfällen har behövt undersöka vad som som kan bli konsekvensen av att följa impulsen eller låta bli.


Ny bok väntar i bokhyllan

Maken kom hem med den omtalade boken Femtio nyanser av honom (Fifty shades of Grey) för ett par dagar sen.

Jag hade sett författaren E.L. James på Skavlan, läst om boken i tidningar och blivit så oerhört nyfiken vad det är som gör att den fått så mycket uppståndelse.

Så fort jag läst ut Robinson Crusoe är det dags att hugga tänderna i den! Har en känsla att Robinson Crusoe är något torrare trots att den utspelar sig mitt på en ö i havet.

http://instagr.am/p/QmHhmuMG2t/


Utmaningen v 41: dag 3

Idag slog det mig att jag behöver bli ännu bättre på att vara tyst och inte alltid säga vad jag tycker, tänker och känner.

Jag kan få en impuls att berätta något. Jag kan själv ha en neutral inställning till det jag berättar om, men mottagaren kan tolka det jag säger på massa olika sätt. Det kan i sig resultera i reaktioner som varken jag eller mottagaren mår bra av.

Jag ska bli bättre på att välja när och hur jag ska dela med mig av saker!


Utmaningen v 41: dag 2

Idag har utmaningen inte varit så svår, då hela dagen naturligt gått ut på att göra ingenting, då jag mest vilat.

Ett utmärkt tillfälle att utforska tankarna, men det gick mig förbi :)


Utmaningen v 41: dag 1

Att utmana mig i att uppmärksamma mina impulser och inte följa dom är intressant. Jag har upptäckt idag hur ofta jag vill kolla min smartphone. Det är allt ifrån sociala medier till spel och bloggar. Ett par gånger har jag kunnat stoppa mig och lägga tillbaka telefonen. På vilket sätt är det ett beteende som gör att jag mår sämre? Jag flyttar mitt medvetande från det som händer här och nu och lever i en låtsasvärld.

Jag satt och höll min dotter sällskap idag på lunchen. Hon åt vääääldigt långsamt och undersök besticken noga och mycket annat. Men maten trillade ner långsamt. Under denna kanske 30-40 min fick jag enormt många impulser på att göra och distrahera mig. Läsa tidningen, ringa ett samtal, kolla FB, koka en kopp te. Jag lyckades rätt bra med att bara sitta still hos min dotter och njuta av att titta på henne och småsnacka lite. Det gjorde mig lugn och tillfreds. :)


Utmaningen v 41: Göra ingenting

Veckans utmaning för att må bra är:

Att inte göra någonting!

Såhär tänker jag... Att må bara handlar dels om att göra/tänka/säga saker jag mår bra av, men det innefattar även att avstå grejer jag mår sämre av.

Veckans utmaning går ut på att först och främst uppmärksamma när jag får en impuls att göra/säga/tänka något som jag uppenbarligen på kort eller lång sikt mår sämre av. Den riktiga utmaningen är att inte följa impulsen, utan istället stanna upp lyssna/känna mitt andetag 10 gånger och uppleva hur det är att stanna upp istället för att rusa iväg.

Lycka till i veckan för dig som antar utmaningen och dela med dig av dina upplevelser som en kommentar på bloggen!

http://instagr.am/p/QeTlt3sGwH/


Ny inspiration i köket

Jag gillar att laga mat, jag gillar kryddor, jag gillar bra råvaror och jag gillar att äta med människor jag gillar, men jan faktiskt också njuta riktigt mycket av en middag helt själv.

Trots att mat och matlagning är en hobby så försvinner ibland inspirationen. Veckoplaneringen består av samma gamla maträtter som vanligt.

Jag brukar bli riktigt peppad när ICA:s kundtidning Buffé kommer för det brukar alltid finnas något recept att prova. Då insåg jag att jag ville ge mig in i djungeln av mattidningar. Kanske till och med byta ut min prenumeration på Femina till en mattidning?! Jag är ju trots allt inte ens intresserad av mode, fast jag har en hemlig önskan att vara det.

Tidningar jag kollat i hittills är: Elle Mat och Vin, Allt om mat och Matmagasinet.

Elle Mat och Vin är den lite snyggare tidningen mest med recept på läckra lyxiga smårätter som passar till fest och dryck till det.

Matmagasinet är lite mer som en utökad ICA Buffé med mycket vardagsmat och enklare recept som jag faktiskt skulle kunna tänka mig att prova på.

Allt om mat är lite som Matmagasinet i sin approach. Den har även en extra ingrediens som jag gillar, lite reportage. Därför ligger Allt om mat väldigt bra till hos mig just nu och på sikt kanske ersätter min Femina prenumeration.


Utmaningen: Må bra

Jag är lite sugen mitt i allt att ge mig själv en utmaning. Nu tänker jag inte på den typen av utmaningar som jag förr har gett mig själv som är starkt prestationsinriktade, typ Springa Göteborgsvarvet under 2 timmar, ta 90 kg i knäböj, slå mina resultatmål på jobbet osv. Nej! Nu är jag sugen på att ge mig själv utmaningar som jag vet att jag mår bra av, men är svårt att få till (pga av vanans makt tex).

Välkommen att delta på Utmaningen: Må bra!

Jag tänker att någon annan kanske där ute också har en önskan att tänka/göra/säga de saker som jag tror att jag skulle må bra av. Då får du gärna vara med och stångas med mig lite.

Detta är "tävlingsreglerna":

- Det ska vara något som jag tror jag mår bra av mentalt, fysiskt och/eller socialt just nu och på lång sikt.

- Utmaningen pågår under en vecka och jag har möjlighet att förlänga den om jag vill, max resten av mitt liv (om jag inte tror på återfödelse. I så fall massa liv) :)

- Märker jag att utmaningen gör att jag inte mår bra mentalt, fysiskt eller socialt under tiden får jag avbryta närsomhelst och ska fira stort för att jag lyssnar på kroppen!

- Det finns inga misslyckanden, bara lärdomar!

Jag tänkte börja på söndag kl 10.00. En perfekt dag att smygstarta grejer på. Håll utkik vad utmaningen blir denna vecka!


Passar på att läsa böcker

Jag är nu inne på 9:onde veckan av feber som kommer och går. Under tiden jag varit hemma har jag passat på att underhålla mig med att läsa böcker. Det är något som jag verkligen njuter av att göra och annars på sin höjd prioriterar att göra när jag reser kollektivt.

Jag har hittills läst:

Ängeln på sjunde trappsteget -Frank McCourt
Lyckans land- Frank McCourt
Igelkottens elegans- Muriel Barberry

Nu ska jag ta mig för en klassiker... Robinson Crusoe -Daniel Defoe

Jag borde ha läst denna i skolan någon gång, men kan inte komma ihåg att jag läste klart den. Antar att jag gjorde som man ibland gjorde på den tiden... Gick och hyrde filmen istället :)

Så krypa ner i soffan med en filt och en kopp te...


Instagram

Jag försöker upptäcka denna app som kan leverera fina bilder, då jag inte kan lägga upp bilder direkt i bloggen.

Här är tre bilder från äppelchutneykokningen
http://instagr.am/p/QR8FowMG5q/

Om du följer mig där så får du tillgång till alla bilder som är kopplat till bloggen!

Användarnamn: mamarama11


Äppelchutney med russin

I väntan på att lilla familjen ska komma hem ikväll efter sin lilla tripp till Gotland passar jag på att testa ett recept på äppelchutney. Jag hittade receptet på Arlaköket och du kan hitta det här http://www.arla.se/default.aspx?id=17653&recipeid=22814
Nu får vi se hur det blir... :)

Till 1 liter

600 g äpplen
2 gula lökar
1 dl råsocker
1/2 dl ljus vinäger, t ex äppelcidervinäger
1 kanelstång
1 tsk ingefära
1 tsk salt
1/2 dl russin

Gör så här
Kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Skala och hacka löken. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt koka utan lock på svag värme ca 40 min. Ös upp chutneyn i varma glasburkar och sätt på lock. Förvara svalt. Håller sig 3-6 månader.


RSS 2.0