Men meningsfull dag

Jag har haft utbildning i hälsofrämjande ledarskap för ett handfull chefer. Vi har samtalat om vad ett hälsofrämjande förhållningssätt är och hur man kan använda Antonovskys idéer om KASAM (känsla av sammanhang) som ett verktyg till att förstå och arbeta med sina medarbetare och skapa välbefinnande både för individen (hälsa) och organisationen (lönsamhet).

Vi hade väldigt öppna och hjärtliga diskussioner och jag gick lätt i hjärtat därifrån. Dock är jag väldigt trött nu, som jag ofta blir efter en utbildning och ser fram emot att somna tidigt och ta en kortare arbetsdag imorgon.

Dagens lästips! Salutogent ledarskap- för hälsosam framgång (Anders Hanson)


Lycka i stunden

Jag kände mig pigg idag så jag gick till jobbet. Jag har dock känt mig lite yr i huvudet när jag suttit och förberett en utbildningsinsats jag ska ha senare i veckan. Det var skönt att gå från jobbet och sätta sig på bussen till lilla dotterns dagis.

22 min vila. Ett äpple. Stirra ut genom fönstret.

Jag möttes av en glad och varm kram. "Mamma! Mamma kommer!"
Vi tog bussen hem, tog en promenad till stormarknaden för att köpa färsk fisk. Vi ställde vagnen utanför affären och tog en av kundvagnarna med en minibil framtill. Lilla dottern hoppade glatt in. Vi svischade fram mellan rader av mat, en gratisbanan, lite fisk.

"Vill du ha en glass?" Frågade jag lilla dottern när vi lämnade kundvagnen.
"Piggenin!" (Dvs piggelin)
Hon stod stilla tålmodigt i kön till att betala glassen. Vi gick ut och satte oss på en plåtlåda. Åt glassen långsamt. Tittade på alla som gick förbi. Då hände det.

Lycka.

Lycka i att vara i nuet, sitta på en liten plåtlåda bredvid min älskade dotter som fyller 2 år om en månad, äta på en Piggelin och titta på människor i tystnad med varandra.

Livet är vackert när man stannar upp och lyssnar, tittar, smakar, luktar och känner.


Total förnekelse vid sjukdom

Vad är det som gör att jag blir så fruktansvärt provocerad av att vara sjuk?! Känslan av när det kryper i kroppen, värker i ryggen, huvudet dunkar, svettningar, frysningar, kliar i bihålorna, nyser och frustar får mig att bli skogstogik och full av förnekelse.

"Shit, hur ska de klara sig utan mig imorgon?! Vi måste inställa in! Nej!!! Fast jag kanske är frisk imorgon så det löser sig." tänkte jag i torsdags med 39 graders feber och fullständig värkkollaps i hela kroppen. Allt löste sig fint... Min kollega täckte för mig och faktum är att världen hade tickat på som vanligt om mitt uppdrag skulle bli inställt, herregud folk blir ju sjuka ibland och det är ju bara ett jobb inom företagshälsa, inte fredslösningen jag jobbar med...

"Okej det var inte så dumt att bli sjuk just i onsdags, det ger mig hela helgen att kurera mig på, så kan jag gå in och jobba på måndag istället och komma ikapp. Egentligen ska jag ska vara föräldraledig med min dotter men min man kan säkert täcka för mig" tänkte jag på lördag med 38,2 graders feber och halsont från helvetet. Som att jag hellre går in och jobbar när jag sökt ledigt än att ha en heldag med min lilla dotter...

"Om jag är frisk imorgon, då hinner jag förbereda min föreläsning till torsdag och slipper ställa in" tänkte jag idag kl 10.00 med 37,6 i feber och tung kropp. Vill påpeka att när tempen stiger över 37,3 får jag tydliga feberkänslor. Det känns som att en demon tagit över mig kropp. Jag förlorar min livskraft, glädje och får lätt ångest över att inte kunna fullfölja mina åtaganden på jobbet.

Nu har jag ingen feber (37,1) och känner att livskraften är tillbaka i kroppen. Det vände vid lunch när jag vilade under dotterns middagsvila som varade i tre timmar (hon har också varit febrig lilla trollet). När jag nu är pigg blir jag helt matt över hur det inre tankekriget håller på när jag är sjuk. Självklart får jag även tankar som går ut på att jag ska vila, tänka på min hälsa och att jobbet faktiskt inte är det viktigaste i världen. Jag stannar ju trots allt hemma när jag är sjuk. Men varför ska det vara så svårt att acceptera att sjukdom är en del av livet och behöver mötas med samma omtanke och kärlek som en god vän?

Fortfarande sjuk

Jag har inte så mycket att säga mer än att jag fortfarande är hängig, trött, sjuk och tung. Tyvärr har jag dragit ner lilla dottern i hålet så nu har hon också 39 graders feber. Men hon har inte riktigt fattat det, hon gick upp kl 5 och ville baka en kaka.

Jag är evigt tacksam för min mamma som är här och tar hand om oss då maken är ute på vift. Just nu står hon och steker pannkakor!
Älskar dig mamma!

http://instagram.com/p/dZKn-HMG_g/


Influensa!

Jäkla skit!
Jag som har premiär på jobbet med ett nytt nätverk imorgon. Det är tur att jag har så kompetenta kollegor som löser det utan problem. :)
Men nu ligger jag här med 39 graders feber och tycker synd om mig själv...


Sjuk

Åh vad det är kass att känna sig krasslig. Jag fryser, har ont i halsen, tung och kliig i hela kroppen. Ibland blir det inte mer och har jag tur vaknar jag pigg som en lärka imorgon.

Vi får väl se...


Bröllop

I helgen var vi på bröllop. Magiskt med bröllop. Tårarna rann ner för mina kinder när våra vänner tågade in i den lilla skärgårdskyrkan i Hamburgsund. Det är så vackert och naket att se två människor stå inför högre makter och lova att göra sitt bästa för att finnas där för varandra och dela livets glädjeämnen och sorger ihop. Att gifta sig är som att svara på den slutgiltiga fråga-chans-lappen fast det finns ingen ruta för kanske, som för övrigt var riktigt ruttet när man fick i kryssad tillbaka.

Det var en vacker dag som prickades in mellan två regndagar. När våra vänner kom ut på kyrktrappan med solen i håret korkade vi upp såpbubblorna och blåste på dom. Jag älskar såpbubblor!

En härlig middag senare som bjöd på massa skratt och sköna historier så hade jag lärt känna våra vänner ännu bättre. Det är härligt med bröllop, att få se in i brudparets tidigare liv via berättelsen av människor som älskar dom.

Efter festen åkte vi tillbaka till hotellet i Fjällbacka och småsnackade till sent på natten. Kl 04 drog jag ut besökarna ur brudparets rum. Några timmar bröllopsnatt behöver man ju få.

När vi dagen efter hämtade vår lilla dotter hos brorsan med familj hade hon lärt sig att hoppa och i luften snurra nästan ett helt varv på studsmattan, och göra bakåtkullerbytta. Vår lilla nästan 2-åring hade utvecklats 3 månader på 1 dygn. Vilka kusiner...


3-dagars inskolning färdig!

Det känns fantastiskt när ens dotter står och studsar i hallen och skriker "dagis, dagis!" när min man frågar var hon ska idag. Det är ett gott tecken på att dagis blivit en plats som är synonymt med kul.

Idag var det dags att lämna lilla dottern och gå till jobbet. Redan på bussen pratade vi genom vad som väntade. "När vi kommer fram tar vi av skorna, sen lägger vi katten och nappen på hyllan och säger hejdå. Då går du med fröken in till barnen och leker och mamma går till jobbet. Okej?" Vi hade redan pratat om detta igår och lilla dottern var beredd och fokuserad. "Okej" fick jag som svar.

Trots ett par tårar vid lämning gick det super under hela dagen. När jag kom kl tre låg lilla dottern på mage på en lekmatta med huvudet i händerna och tittade på och småsnackade när en av de äldre flickorna satt och lekte. "Hej!" Ingen reaktion. "Din mamma är här!" sa fröken som satt bredvid flickorna. Lilla dottern vred på huvudet och skuttade upp på sina små fötter. "Mamma titta Nalle Puh!" sa hon och sträckte fram en liten Nalle Puhfigur i plast. Sen var det inte lätt att locka henne därifrån.

På busshållplatsen frågade jag henne "Vad har du gjort på dagis idag?" Hon tittade på mig sittandes i vagnen med glada ögon och sa "Leka kompisar!"

3-dagarsinskolning

Det är helt strålande. Tre hela dagar tillsammans med lilla dottern med start i tisdags på den nya förskolan och sen är det dags att lämna. Jag är med i alla moment och finns där för henne när hon vill och behöver mig. Det som är mest fantastiskt är att jag som förälder får möjlighet att skolas in också. Med 2-veckors inskolning kommer man in lite duttar här och där och får egentligen inte riktigt känsla för hur en dag ser ut. Vi har testat det med och det känns mer som att långsamt dra av ett stelt plåster.

Imorgon är det dag tre och på fredag är det dags att lämna och gå till jobbet. Redan idag vågade hon sig iväg på små avstickare för att leka med barnen eller tvätta händerna med fröken. Hon åt bra och sov gott. Jag fick väcka henne när hon sovit över två timmar. Vi skulle gå hem...

Mammahjärtat klappade lite extra hårt när hon äntligen vågade sätta sig i soffan med de andra barnen för att läsa en bok. Hon pratade lite med flickan som satt bredvid henne. Därefter lyfte flickan sin lilla hand mot dottern och klappade henne försiktigt på kinden och lade sedan armen om henne. Två små kompisar i en blå soffa på dagis.


Museijärnvägen Anten-Gräfsnäs

Det var precis lika magiskt och spännande som jag minns det från lågstadiet, om inte ännu mer!

Jag tog chansen när jag och lilla dottern skulle spendera hela helgen med kusinerna och göra en heldagsutflykt. Jag var så peppad att jag redan kvällen innan riggade frukost à la ägg&baconmuffins (tack Anna för idén) och kokade pasta till pastasalladen.

Genom att hjälpas åt med packningen på morgonen kom vi iväg i tid och med siktet mot Alingsås och därefter Antens stationsväg. Vi kom fram 20 min innan det gamla ångtåget skulle gå och jag gick in och köpte biljetter. Barnen stod som ljus på utsidan.
http://instagram.com/p/c7MosDMG_6/

Vi hoppade på i en gammal vagn och fick en hel kupé för oss själva. Tåget ryckte till och satte fart. Lukten av eldad kol var frän i näsborrarna och när regnet plötsligt öste ner var det en kraftfull effekt till ånga, rök, gamla säten och vacker natur med utsikt hela tiden mot sjön Anten.
http://instagram.com/p/c7M180MGwR/

När vi kom fram till Gräfsnäs slutade det plötsligt regna och solen kom fram. Vi tog oss in i slottsparken och hittade ett gammalt ihåligt träd, som barnen undersökte noggrant. Undertiden packade jag upp pastasalladen och chokladmjölk på en stubbe i solen som fick agera bord.
http://instagram.com/p/c7MVwFsG_a/

Efter lunchen tog vi oss ner till badplatsen för att ta oss ett dopp. Efter lite övertalande slet även jag av mig kläderna och badade i underkläder. Lilla dottern hoppade från bryggan rakt i min famn. Det började dugga lite lätt och vi hann inte ens tillbaka till kläderna innan regnet öste ner igen, på kläderna. Jag fick ta på mig blöta regnbyxor utan underkläder. Barnen skrattade gott åt mig när de klistrade fast sig på bakdelen. Vi bestämde oss fort för att åka rälsbussen tillbaka och snabbade oss tillbaka till tågstationen.

Väl tillbaka i Anten bytte vi till torra kläder och tog en sväng in till museet. Där kunde vi klättra upp i lok, vagnar och köra tågbana. En kopp kaffe senare och jag var redo att åka hemåt. Vi bestämde i bilen att vi ska åka tillbaka nästa sommar, fast denna gång när det är fint väder. Då ska vi gå på upptäcktsfärd i slottsruinen!


Massagestol

Vi har en massagestol på jobbet. Den är perfekt att hoppa i när jag är trött, behöver en paus, ska ladda upp eller har paltkoma. 15 min går väldigt fort och jag blir alltid förvånad när tiden är slut. Var det allt?

Massagestolen står inne i ett av våra testrum bakom en skärmvägg av trä och jag får hejda mig för att inte slänga mig I den när jag testar konditionen på en kund.

http://instagram.com/p/cytbz0sG3v/


Dricka te

Jag gillar att dricka te, på morgonen och på kvällen. Det har blivit som en ritual att vakna och komma till ro.

Jag har precis hämtat hem mitt favoritte från Gotland. Och även köpt ett par nya smaker. Dessutom har jag hittat fina vita keramikkoppar drejade av en kvinna i Lickershamn norr om Visby.

Min lilla dotter har börjat göra mig sällskap. "Också dricka te. Bamsemugg hälla i den." Hon vill dricka te i sin tvåörade plastmugg med Bamse på.

Vi är alla olika och lika.


Mamarama Tvärtemot en tolkning

Det här är Mamarama.
Hon är glad nästan jämt.
http://instagram.com/p/cw4ljuMG3b/

Men ibland är Mamarama tvärtemot.
Då är hon arg, sur eller ledsen.
http://instagram.com/p/cw4rzVsG3k/

När Mamarama tycker att Max är snäll får han låna hennes nalle.
http://instagram.com/p/cw5FmCMG4Z/

Mamarama tvärtemot tycker att Max är dum. Då får han inte låna hennes nalle.
http://instagram.com/p/cw5XwZMG46/

Fri tolkning från fantastiska Emma Tvärtemot av Gunilla Wolde.
Originalet:
http://instagram.com/p/cw4OoGMG2k/
http://instagram.com/p/cw4ToHsG2v/


Missunnsam

Ibland kan jag vara så småsint, snål och missunnsam. Det kan vara de gånger då vi har haft en natt med många vakna stunder och jag prioriterar att komma exakt i tid till jobbet istället för att låta min man sova de extra minuterna han ber om, trots att jag har ett flexkonto som snart spricker. Det kan vara när min dotter vill äta upp min glass också när hon ätit upp sin egen, men jag säger nej för att jag tycker vid stunden att jag minsann också har rätt till en glass trots att jag hellre äter ett äpple. Det kan vara att jag länge suktat efter att resa till en speciell plats men väljer att vara hemma eller väljer ett billigare alternativ trots att jag har alla resurser som behövs för att få drömmen att bli levande.

Det är skönt att bikta sig.
Förlåt mig universum/den gudomliga kraften/moder jord och mig själv för de gånger då jag varit småsint, snål eller missunnsam mot mig själv eller andra. Idag försöker jag att göra annorlunda.


Konstgjort kött

Nu har forskare i Nederländerna forskat fram konstgjort kött i laboratorie. En av anledningarna är enligt Metro att köttproduktionen är mycket resurskrävande och leder till stora utsläpp av växthusgaser. Kanske till och med att vegetarianer kan tänka sig att äta detta plastkött funderar professor Mark Post som ligger bakom det hela.

http://instagram.com/p/cqk660sG89/

Faktum är att det får mig att bli lite mer motiverad att äta mindre kött.


Hälsosänkande ledarskap

Jag sitter på en McDonaldsrestaurang och har stoppat i mig ägg och bacon och pannkakor efter morgonsimningen. Jag tänkte att jag lika gärna kan sitta här och läsa genom material till en föreläsning jag ska ha i hälsofrämjande ledarskap.

Jag blickar in över kassan och bänkarna där medarbetarna svänger ihop mackor och annat. Genom rummet skär ljudet av den långa smala unga mannen som står i kassan.

"NÄ jag kan inte komma nu, jag har gäster!"

Två kvinnor står och beställer och mannen som 5 min tidigare gick runt och visslade högt och beordrade medarbetarna det ena och det andra inger ett överkäckt och inövat servicebeteende med stark försäljningsinriktning.

"Du har möjlighet att lägga till ett tillbehör till din frukostmeny för 10kr"

Hälsofrämjande ledarskap utgår ifrån en nyfikenhet och kärlek till människor och hennes sammanhang. Det som är den svåraste utmaningen är att lägga vårt eget ego åt sidan, vårt intresse att stärka vårt eget värde, tillgångar och sociala status och istället bry mig om detsamma hos den som står framför mig. Visa uppskattning och leta efter det som motiverar.

Nu började det regna, jag är motiverad att sitta kvar.


Tomatlarv/Grönsaksfly

Igår kom jag hem från semestern och självklart undrade jag om tomatplantorna klarat sig utan vatten i 5 dagar.

Jag möttes av ganska välmående plantor MEN med inneboende
http://instagram.com/p/cmIufhMG0x/

Jag surfade runt och förstod att det var något som kallades tomatlarv eller grönsaksfly. Det är en larv som till en början är liten och livnär sig på bladen och käkar tydligen gärna både det ena och det andra. Tids nog växer den hejdlöst och utvecklas till en fjäril.
http://instagram.com/p/coPx9ZMG8h/

De flesta bloggare som skrivit om dess larver tycker det är bäst att skaka bort tom och sedan mosa dom. Det tycker jag låter lite taskigt.

Aftonbladet tycker att man ska göra "stekta gröna tomatlarver"
http://www.aftonbladet.se/temamiljo/article11427639.ab

Jag vet inte... En larv har ätit sig halvvägs genom en tomat, han kan gott fortsätta. :)


Högre löner för sjuksyrror?

I dagens GP Debatt skriver Eric Bertholds överläkare på Skaraborgs sjukhus i Skövde om hur bedrövad han är att hans specialistsjuksystrar på strokeenheten har så dålig ingångslön (21 700kr) och löneutveckling (24 000kr efter 11 år och 15 extra högskolepoäng)

Jag håller verkligen med Eric, det är ju inte klokt! Dessa människor som vårdar, tröstar och rehabiliterar långa dagar och nätter i ett yrke som ständigt skriker efter fler anställda och alltid är underbemannade.

På GP:s framsida är en bild på två glada nyexade syrror som flyttat till Oslo istället eftersom personaltätheten är bättre och lönen 10 000 kr mer i månaden. De valde bort Sahlgrenska eftersom de inte kunde förhandla upp ingångslönen till 24 000kr som var målet i sjuksköterskeupproret 2011.

Eric Bertholds avslutar sitt debattinlägg "Högre ingångslöner men framförallt bättre löneutveckling för sjuksköterskor inom alla specialiteter behövs i Sverige om vi vill behålla en högkvalitativ och patientsäker vård. Anser våra beslutsfattare att vi inte har råd med det bör de meddela vad som skall prioriteras bort och stå för det, istället för att fortsätta utfästa allehanda vårdgarantier och andra löften om god, patientsäker och lättillgänglig vård dygnet runt för alla"

Jag undrar om Eric Bertholds (inkomst av tjänst 2012: 949 900 kr ca 80 000kr/mån) är redo att prioritera bort lite av sin egen lön för att sköterskorna ska få en skälig ingångslön?


RSS 2.0