Över 10% av ett Göteborgsvarv

Idag var det dags att testa benen efter Satsbaby (www.sats.se) träningen. Efter jag lämnat min dotter på
Minisats ställde jag mig på löpbandet och joggade i 15 min och avslutade med 3 min promenad. Allt kändes bra och jag kan konstatera att jag nu håller 10 % av ett Göteborgvarv.

Dagens rörelse
* Satsbaby 50 min+ löpning 15 min (+3min)
Löpning 1 grad lutning, 15 min, 2.2 km (+3min = 2.57 km)


Det viktigaste är inte att bli färdig

Jag sitter i köket. Min dotter har somnat, jag har kokat en kopp te och försöker slutföra ett syprojekt jag påbörjat. Jag har inte sytt på länge därför tänkte jag att om jag börjar med att sy om ett par mjukisbyxor så de sitter lite skönare och syr på muddar i benen så är det nog ett lagom komma-igång projekt.

Alla som någon gång sytt ihop något vet att det aldrig är så lätt som man först tänkte sig. Sprättaren blir snabbt ens bästa vän och fiende. Jag insåg snabbt att det inte bara var att "sy in byxorna lite" då jag i lördags kväll lyckades jag av misstag sy in byxorna såg ut som ridbyxor. Efter ett par försök till såg de ganska bra ut. Och igår skulle jag sy på mudd i midjan. Jag fick inte riktigt med allt tyg så jag fick sy lite utstickande tyg för hand. Innan jag gick och la mig för natten insåg jag att den mudd jag tänkte sy på ena benet blev alldeles för bred, så det var bara att sätta igång att sprätta.

Nu sitter jag här, mudden från igår är insydd och sitter äntligen (med syinstruktioner från min mor syveteranen) snyggt på benet. Jag skulle precis avsluta den andra mudden och kände hur "nu är jag äntligen klar"- lättnaden började sprida sig i kroppen när jag insåg att jag sytt på den åt fel håll... Fram med sprättaren...

Jag försöker nu komma ihåg att det viktiga är inte att bli färdig utan att njuta av det medan jag gör det. Även sprätta ingår i att sy kläder.

Dagens rörelse
* Rask promenad Linné-Krokslätt 70 min


Veckans strapatser

Denna veckan har inneburit vakande nätter och en dotter som minsann inte vill sova speciellt mycket på dagen heller. Sova är ju sånt som små bäbisar gör, tycker troligtvis min 5 månader gamla dotter.

Så med prioreting av sömn vid varje ledig stund finns inte mycket tid över för bloggande. Därför tänkte jag börja sammanfatta veckan lite nu när jag står på spårvagnen och min dotter somnat en stund i vagnen.

I onsdags skulle vi testa babyrytmik i Fässbergs församlingshem (http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=760192">http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=760192">http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=760192%3C/a%3E">http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=760192) med mammakompisarna. Min dotter somnade såklart på väg dit så vi missade hela kalaset med hängde en stund på Öppna förskolan och fikade. Vi gjorde ett nytt försök på torsdagen i Korskyrkan i Krokslätt och lyckades faktiskt komma dit och delta denna gången. Det var supermysigt.

På torsdag kväll stack jag iväg och tränade mitt första "riktiga" Taekwondopass (http://www.hagataekwondo.com">http://www.hagataekwondo.com">www.hagataekwondo.com) eftersom yogan var inställd tillfälligt. Det var så oerhört kul att sparka på spadar och stora blå mitsar igen. Jag tog det försiktigt och tog kanske i med 70% fart och 50% kraft. Jag gjorde inga snurrande tekniker förutom dwitchagi (bakåtspark) och inte heller några tekniker i luften, typ saxar. Dagen efter vad jag go träningsvärk i vaderna och ingen smärta så det betyder att jag inte tog i för mycket. För första gången i mitt liv ska jag låta kroppen styra hur hårt jag ska träna istället för att jag ska försöka styra kroppen.

Så nu när jag kommer till slutet av detta inlägg är det kväll och min dotter har somnat för natten. Nu ska jag ta en kopp te och sy om ett par byxor. Jag hoppas på en lite lugnare natt. Kanske ska testa att lägga mig lite tidigare...


Första lilla taekwondopasset

Planen idag var att köra lite MAQ, men när jag värmt upp med 15 min jogg blev jag sugen på att testa hur det kändes att sparka lie luft. Det slutade med att jag körde en gammal hederlig start till hur jag värmde upp när jag tävlade. Det var intressant att känna i vilken form jag var i. Jag skulle nog säga att jag känner mig ganska återställd från förlossningen men sjukt otränad i de Taekwondospecifika momenten. Det hade varit konstigt om det inte var så. :)

Dagens rörelse
* Taekwondo 45 min
15 min jogg
Basic step (steg fram/bak, skip fram/bak, slide fram/bak, steg bakom ryggen fram/steg framför magen bak)
Knäuppdrag (framåt, inåt, utåt)
Dynamisk stretching (framåt, inåt, utåt, sida, bakåt)
Låga sparkar i luften (upchagi, bakre/främre pitchagi, miro, cut, dwit)
Styrkesparkar (2x10 dollyo, yop)


Stillhet föder stillhet

Jag åkte med min dotter till Föreningen för tibetansk buddism (www.tibetanskbuddhism.se) för att delta på lite lunchmeditation. Detta är kanske inte en aktivitet jag trodde att jag skulle kunna göra med min dotter.

Det började med att hon var ganska missnöjd och det var matdags så det var inte så konstigt. Jag gick undan och samtidigt som vi fick lugn och ro, kunde jag fortfarande höra instruktionerna.

"Håll uppmärksamheten på ditt andetag och när du känner att din uppmärksamhet börjar vandra så vänder du mjukt tillbaka till andetaget igen. Försök att se neutralt på det som fångar din uppmärksamhet. Är det ett ljud till exempel så värdera inte ljudet huruvida det är bra eller dåligt, utan konstatera bara att ett ljud fångade din uppmärksamhet."

Jag satt med min dotter och tänkte "jag går tillbaka nu och håller hon låda så har de andra deltagarna något att hålla sig neutral till."

Så jag gick tillbaka till meditationskudden, satte min dotter i knäet med ansiktet mot mig och började rikta min uppmärksamhet mot andetaget. Så satt vi i säkert 15 minuter och min dotter var lugn som en filbunke, satt och tittade på mig med stora ögon, spanade in alla saker i rummet och tuggade på sina fingrar.

Ännu en gång klan jag konstatera att hon ofta är en spegel till hur jag mår för tillfället.

Dagens rörelse
* promenad 30 min

Dagens icke-rörelse =)
* stillhetsmeditation 20 min


Sköna söndag

Jag fick lite sovmorgon i morse såhär dagen efter min fars födelsedagsfirande. Frukost med familjen och sen bar det av hemåt. Jag gjorde ett stort ryck att försöka städa medan min man var ute och promenerade med vår dotter. Nästa vecka tänker jag införa "en kvart om dagen"-städning igen så kommer det hålla sig.

Dagens rörelse
* intensiv städning 120 min


Bowling

Idag firade vi min fars födelsedag genom att bland annat spela bowling (www.nickesbowling.se) Det var superkul att spela och det är verkligen en aktivitet man kan göra med alla åldrar. När brorsans barn skulle spela åkte det upp små staket i rännan så klotet inte skulle åka i. Jag önskar jag hade haft den funktionen också. :)

Dagens rörelse
* bowling 90 min


Power of light

Jag har sedan september inte fått förutom en handfull undantag sova längre än 3 timmar i stöten under natten eftersom min dotter vaknar och behöver pysslas om. Innan jag fick barn har jag varit helt besatt av sömn. Om jag inte fick mina 7-8 timmar/natt så skulle jag inte klara dagen. Och det gjorde jag heller inte så bra (självuppfyllande profetia). En sak som har slagit mig är att jag under denna höst och vinter inte varit i närheten så trött som jag brukar vara annars i februari trots konstant sömnbrist. Jag har självklart funderat på vad detta kan bero på.

Så gott som varje dag är jag ute i dagsljus minst 1-2 timmar och går promenader eller transporterar mig mellan olika aktiviteter. Detta är något som jag inte har haft möjlighet till sedan jag började skolan i första klass. I vanliga fall går jag till jobbet när det är mörkt och går därifrån när det är mörkt. Det dagsljus jag får är den jag lyckas stjäla på lunchen och på helgen. Så med andra ord kan man tanka sig full med energi från solen trots att det är molningt.

Jag har börjat göra saker och ting i en lite mer lugn och avslappnad takt. Klockan och kalendern har alltid styrt mig och jag har haft en mental bild av hur min vecka ser ut timma för timma. Under de år då jag tränade som mest var det helt avgörande för att få ihop min träningsvecka och har hängt med som en dålig ovana in i arbetslivet. Från slutet av augusti och fram tills för en vecka sen har jag inte haft en kalender. Jag har max haft en sak att komma ihåg varje dag och jag har inte heller velat boka in något mer än så. Jag har också blivit bättre på att prioritera lugn framför att till varje pris hinna med det jag sagt till mig själv att hinna. Då jag tar det lugnt är även min dotter lugn.

Jag har även med min dotter lärt mig att skifta från "att göra" till "att vara". Alla år av produktivitetsskapande och att vara nyttig sätter sig såklart i systemet och det har tagit ett par månader innan jag kunnat acceptera att även sitta med min dotter sovandes i famnen är att göra något viktigt. Då jag följer hennes rytm och är mer närvarande i det som sker just nu om det så är att byta en blöja så skapar närvaron i sig energi.

Självklart förstår jag att det även beror på hormoner. Kvinnans kropp är troligtvis skapt för att orka vara uppe på nätterna och ta hand som sitt barn ett par månader innan det kan äta annan mat. Så någon dag går säkert de hormonerna ur kroppen och då ska jag berätta hur det känns. =)

Dagens rörelse
* Promenad 90 min

Stadig och bekväm ställning

Nästan alla yogapositioner heter någonting med Asana i slutet. Asana betyder "stadig och bekväm ställning" på sanskrit. De positioner vi gjort hittills har varit allt annat än bekvämt och stadigt. Fast ikväll vände det... Helt plötsligt kändes de olika krigarpositionera lättare och mjölksyran som brukar infinna sig tidigt i passet uteblev nästan helt. Musklerna verkar ha börjat jobba med mig lite. Undrar just om det beror på att jag var på babysim med min dotter under eftermiddagen och slängde i mig en hamburgermeny 30 min innan passet? =)

Dagens rörelse
* Babysim (www.aquabarn.se) 30 min
Första lektionen med min dotter. Både hon och jag tyckte det var superroligt och ser fram emot nästa torsdag!

* Yoga (www.yogacentrum.com) 90 min
Lektion 5 av 9

7% av ett Göteborgsvarv

Idag kom jag i god tid till Satsbaby och min dotter somnade på vägen dit. Jag passade på att rulla in henne en liten stund på Minisats och gick till löpbandet.

Jag sprang i 10 minuter och det kändes bra. Med den farten jag höll kan jag konstatera att jag avverkade 7% av ett Göteborgsvarv. Jag har med andra ord påbörjat min resa och ser att jag har lite att ta tag i om jag vill göra något mer än att promenera runt. Men det är också okej i så fall. :)

Dagens rörelse
* löpning 10 min
1,5 km med 1 grads lutning

* Satsbaby 50 min


MAQ light

Idag körde jag genom ett par MAQ övningar medan min dotter sov. Jag tänkte att jag tar det lite lugnt och anpassar mig lite efter hur det känns.

Boxningen igår skapade en del träningsvärk, men jag kände inte någon smärta idag förutom just träningsvärk. Därför ville jag testa lite utfallssteg idag. Jag gjorde bara en omgång av bållrullning med fällkniv eftersom jag kände att det gjorde lite ont i mina främre fogar när jag rullade.

Dagens rörelse
* Mamma-barnträning (www.hagataekwondo.com) 60 min
Lätt jogg 15 min
Komplex rörlighet med käpp 1x10
Sidorörelse med käpp 2x10
Stående rotationer med käpp 2x10
Utfallssteg med käpp 2x10

Komplex styrkeövning med viktplatta 2 ggr 3 kg
Drake 2x16 5kg
Liggande rotationer med viktplatta 2x20 0.5 kg
Bållrullning med fällkniv 1x10
Statiska stabilitetsövningar 3x30 sek


Äntligen lite explosivitet!

Ikväll var det dags. Jag tog bilen efter jag kvällsammat min dotter och begav mig till sats mölnlycke (www.sats.se) för att träna ett pass box. Jösses vad trött jag är i musklerna nu :).

Jag fick ta det lite lugnt med sparkarna pga att jag känner mig lite osäker på vad fogarna klarar än. Slagen kändes helt okej.

Nu ser jag fram emot mitt första pass bodycombat. Får se när det blir av...

Dagens rörelse
* promenad 60 min

* box 60 min


Kalasfix för hela slanten

Idag hade vi namngivningscermoni för vår dotter varav dagens rörelse mest gick ut på att hacka grönsaker till soppan och springa upp och ner till samlingslokalen på gården.


2012-02-11 dagens rörelse

Dagens rörelse
* promenad 60 min


Nu med iphone

Jaha då var jag en i mängden av iPhone användare. Tiden är förbi då jag bara använde telefonen till att ringa med och skicka sms. Om jag hittar några bra träningsrelaterade appar kan jag dela med mig av dom. Kanske har du något kul förslag? Lägg i så fall en kommentar här.

Än så länge har jag lagt till Sats Training så jag kan boka klasser smidigt.

Dagens rörelse
* promenerade runt en sväng på stan


2012-02-09 Dagens rörelse

Dagens rörelse
* Yoga (http://www.yogacentrum.com) 60min


Träningsbaksmälla

När jag tävlade som mest så brukade jag då och då råka ut för ett tillstånd ett par dagar efter tävling som jag döpte till tävlingsbaksmälla. Denna känsla av fullständigt urlakad energi både i kropp och sinne när jag hade presterat mitt yttersta och tränat hårt under en lång period.

Jag kom ihåg ett speciellt tillfälle då jag hade varit på EM. Jag hade gjort en enorm prestation när jag tog min medalj med tanke på hösten som varit tuff med skador och dödsfall i familjen. När jag kom tillbaka till mitt dåvarande jobb som säljare på köksavdelningen på IKEA (www.ikea.se) tittade mina kollegor på mig och frågade hur det hade gått?

- Jorå det gick bra, jag tog ett silver, svarade jag något avslaget.
- Men herregud! Grattis! Är du inte glad? frågade mina kollegor glatt.
- Jovisst... svarade jag och gäspade.

Senare den dagen frågade jag min chef om jag inte kunde sitta och lägga beställningar så jag slapp kundkontakt. Helt slut på energi i ungefär tre dagar.

Inte för att jag varit iväg på ett EM nu i helgen direkt, men jösses vilken träningsbaksmälla jag har just nu. Jag var på SatsBaby (www.sats.se) idag och orkade knappt röra mig. Jag har träningsvärk överallt och supertrött.

Inget tillstånd är för evigt... Jag var snäll mot mig själv idag. Nästa vecka är jag återställd!

Dagens rörelse
* SatsBaby 60 min


2012-01-07 Dagens rörelse

Dagens rörelse
* Promenad 40 min
Maklig takt runt i området med min dotter i vagnen

The Nike Blast 2012

I helgen var jag iväg på The Nike Blast 2012 i Globen, Stockholm. Det var andra året i rad som jag deltog och framförallt åker jag dit för att träffa min älskade barndomsvän som brukar vara där och ha en kul träningshelg ihop. Det skadar inte att det är ett väldigt trevligt event som skapar massvis med motivation och inspiration ett par månader framöver.

Min man och dotter följde med av praktiska matskäl då jag fortfarande ammar och mellan klasserna åkte jag antingen till dom och ammade (vart de nu befann sig i stan) eller levererade utpumpad mjölk i kylväska (inget är omöjligt). De passade på att träffa goda vänner och gå trevliga promenader när de ändå var i stan.

Jag fick ta det lite lugnt och välja ut de klasser som jag verkligen ville gå på eftersom jag inte är i den formen än att jag kan träna 6 pass/dag och komma upp ur sängen dagen efter. Så jag gick på 2 klasser/dag och 1 föreläsning. Nedan kommer beskrivningar av klasserna så som de presenterats på the Nike Blast hemsida (www.thenikeblast.com) och mina reflektioner efter.


LÖRDAG 4 FEBRUARI 2012


BODYBALANCE™ 56
(Mind)

BODYBALANCE™ är en varsam blandning av yoga, tai chi och pilates som gör dig centrerad och lugn. Med hjälp av fokusering, andning och en serie av noga utvalda rörelsekombinationer tränar du styrka, balans och rörlighet till mjuk musik.

PRESENTATÖRER
Jessica Claren, Katarina Zell, Kristin Andersson

Mina reflektioner: Som vanligt när jag kör en BB-klass för första gången har jag svårt att få en känsla för passet. Kärleken brukar komma efter ett par gånger. Det som slog mig var att spår 3 var grymt tuff för benen då vi stod i olika krigarpositioner utan någon som helst vila.


FUNCTIONAL MOVES (R)- ATLET
(Styrka, Kondition)

Magnus har satt samman sina favoritrörelser från alla träningsmoduler i Functional Moves® och ger dig en rejäl utmaning i balanserande styrketräning, dynamisk rörlighet och atletiska mönster.

PRESENTATÖRER
Magnus Ringberg

Mina reflektioner: Detta passet såg jag förra året när jag var som mest utpumpad och jag var så ledsen att jag inte orkade vara med. Mycket mycket roligt och galna rörelser gjorde att jag blev både trött och glad. Träningsvärken i rumpan och magen kom som ett brev på posten dagen efter.


KÅT, GLAD OCH TACKSAM!
(Föreläsning)

Kåt, glad och tacksam är Camillas framgångsteori för att både må och prestera bra! Föreläsningen ger dig tips och idéer på hur du kan gå tillväga för att lyckas med detta.

PRESENTATÖRER
Camilla Kostenniemi

Mina reflektioner: Gripande föreläsning av Camilla som personligt berättade om hur hon mentalt hanterar det faktum att hon har fått en diagnos av cancer. Hennes positiva syn på livet och fokus på det som är friskt och bra var nästan overklig.


SÖNDAG 5 FEBRUARI 2012


RUFFIETRAINING
(Kampsport)

Ruffietraining är en unik träningsform där du får träna med och mot din partner men helt utan slag och sparkar eftersom det skulle resultera i alldeles för stor skaderisk. Förutom kampmomentet är det också en social och rolig träningsrform som är mycket effektiv.

PRESENTATÖRER
Musse Hasselvall, Usama Aziz

Mina reflektioner: Vilken start på dagen! Musse och hans gäng bjöd på goa hederliga kampsportsövningar och ett par överraskningar för mig. Under klassen var vi väldigt nära vår sparringpartner i många moment och jag var tacksam att jag var där med min barndomsvän som jag för övrigt inte har sparrats med på 15 år. Gott om brottningsövningar att klämma på varandra i. =)


ÖGONBLICK SOM FÖRÄNDRAR LIVET!
(Föreläsning)

Annika Östberg satt 28 år i ett amerikanskt fängelse, dömd för delaktighet i mord. Hennes föreläsningar handlar om utanförskap och hur hon hamnade i en ond spiral av droger, prostitution och kriminella män. Hon berättar om fängelsetiden, den tuffa miljön och hierarkierna bland fångarna, men även om den vänskap som odlades bland hennes kvinnliga medfångar. 2008 överflyttades hon till Sverige och den 1 maj 2011 blev hon frigiven. Hon beskriver hur det kändes att för första gången på 28 år få bestämma vilken mat hon ska äta och vilka kläder hon ska bära, bara för att nämna några triviala val i vardagen som vi andra tar för självklara, men som för henne varit en utopi. Hon trodde aldrig att hon skulle få se Sverige igen men från maj 2011 är hon en fri människa i sitt gamla hemland.

PRESENTATÖRER

Mina reflektioner: Redan efter 10 min hade Annika fått mina tårar att rinna längs kinderna när hon berättade om hur hon lovade sin nyfödda son att alltid vara där för honom. Hon berättade sin historia på ett lugnt och naket och lämnade mig verkligen berörd. Det är viktigt att lyssna till människors berättelser för att få perspektiv på sin egen tillvaro.


BODYART™
(Styrka, Mind, Rörlighet)

BodyART™ är en träningsform där funktionell träning kombineras med stretch och yoga-inspirerade positioner och klassiska andningstekniker. Målet är att skapa ett samspel mellan fysisk aktivitet och mental avslappning.

PRESENTATÖRER

Mina reflektioner: En perfekt klass att avsluta detta äventyr med. Hela tiden i kontakt med andetaget fick vi sträcka ut kroppen på alla möjliga håll och kanter. Dessutom "lurades" kroppen in i olika styrkeövningar utan att det var någon hets. Väldigt skönt att på ett tillåtande sätt få röra på kroppen.


Dagens rörelse
* Promenad 20 min

Mina reflektioner: Jösses vilken träningsvärk efter helgen...

2012-01-05 Dagens rörelse

Dagens rörelse
* Ruffietraining 60 min
på the Nike Blast 2012

* BodyART 60 min
på the Nike Blast 2012


2012-01-04 Dagens rörelse

Dagens rörelse
* BodyBalance 60 min
på the Nike Blast 2012

* Functional Moves 60 min
på the Nike Blast 2012


Dags för lite kampsport?

Idag var det dags för SatsBaby (www.sats.se) igen. Nu har jag och min dotter varit med ett par gången så jag börjar tycka det är riktigt roligt och min dotter verkar trivas också. Medan jag studsar upp och ner på en stepbräda ligger hon och fläktar med armar och ben för glatta livet på golvet. Det är kul att ha en aktivitet som jag har gjort sedan återbesöket hos MVC efter förlossningen. Jag startade 8 veckor efter förlossningen och nu har det gått 19 veckor. På 11 veckor känner jag att konditionen har blivit mycket bättre, stabiliteten i lederna och bålen är helt okej, muskelkontakten börjar hitta tillbaka och bäckenbotten är godkänd.

Snart är det alltså dags att testa något kampsportslikt igen. I helgen på the Nike Blast 2012 ska jag bland annat vara med på Ruffietraining med Musse Hasselvall och Usama Aziz. Klassbeskrivningen är som följer:

"Ruffietraining är en unik träningsform där du får träna med och mot din partner men helt utan slag och sparkar eftersom det skulle resultera i alldeles för stor skaderisk. Förutom kampmomentet är det också en social och rolig träningsrform som är mycket effektiv."

Jag ska gå på den klassen med en kär väninna som jag ska möta upp i Stockholm. Ser fram emot det.

Dagens rörelse
* SatsBaby 50 min

* Massa osammanhängande promenadtid =)


RSS 2.0