Högre löner för sjuksyrror?

I dagens GP Debatt skriver Eric Bertholds överläkare på Skaraborgs sjukhus i Skövde om hur bedrövad han är att hans specialistsjuksystrar på strokeenheten har så dålig ingångslön (21 700kr) och löneutveckling (24 000kr efter 11 år och 15 extra högskolepoäng)

Jag håller verkligen med Eric, det är ju inte klokt! Dessa människor som vårdar, tröstar och rehabiliterar långa dagar och nätter i ett yrke som ständigt skriker efter fler anställda och alltid är underbemannade.

På GP:s framsida är en bild på två glada nyexade syrror som flyttat till Oslo istället eftersom personaltätheten är bättre och lönen 10 000 kr mer i månaden. De valde bort Sahlgrenska eftersom de inte kunde förhandla upp ingångslönen till 24 000kr som var målet i sjuksköterskeupproret 2011.

Eric Bertholds avslutar sitt debattinlägg "Högre ingångslöner men framförallt bättre löneutveckling för sjuksköterskor inom alla specialiteter behövs i Sverige om vi vill behålla en högkvalitativ och patientsäker vård. Anser våra beslutsfattare att vi inte har råd med det bör de meddela vad som skall prioriteras bort och stå för det, istället för att fortsätta utfästa allehanda vårdgarantier och andra löften om god, patientsäker och lättillgänglig vård dygnet runt för alla"

Jag undrar om Eric Bertholds (inkomst av tjänst 2012: 949 900 kr ca 80 000kr/mån) är redo att prioritera bort lite av sin egen lön för att sköterskorna ska få en skälig ingångslön?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0